Evankeliumi yritysmaailmalle ja motivaatiopuhujille

By EsaUncategorizedWith 5 comments

Jos olet Jeesuksen seuraaja, olet sitä yksin evankeliumin tähden. Et minkään muun asian tai aatteen tähden. Paavali kirjoittaa painavin sanoin Galatian seurakunnille (1:6):

Olen hämmästynyt, kun te näin pian olette luopumassa hänestä, joka on armossaan kutsunut teidät, ja olette siirtymässä toisenlaiseen evankeliumiin.

Nykykristillisyyteen on tullut useita Kristuksen seuraamiselle vieraita vaatimuksia, koska evankeliumin ydin on kadonnut sen julistajilta. Useat opettavat Jeesuksesta, että hän on kuollut puolestasi, että löytäisit jumalallisen potenttiaalisi, lahjasi, paremman itsesi, suuret unelmasi, voittavan asenteesi tai päämäärätietoisen elämäsi.

Olet taakoittunut, koska et ole mitään näistä löytänyt. Lopputuloksena sinusta ei olekaan kasvanut menestynyt ihminen, huippujohtaja, vaikuttaja, kaunis, sisäisesti eheä, rohkea tai uusi kukoistava brändi. Olet menettämässä luottamuksen ristintyöhön, koska et yletä evankeliumin saarnaksi naamioituihin vaatimuksiin. Yhä useammin tämä narsistinen, hyötypohjainen, ihmisen miellyttämiseen pyrkivä, yritysmaailmaa ja kapitalismia matkiva evankeliumi on muuttunut ihmisten motivoimiseksi sen sijaan, että löytäisimme ristillä kuolleen Kristuksen, jonka kuoleman voitot meidän eduksemme ylösnousemus todistaa hankituksi.

Näitä voittoja ovat lahjana vastaanotettavat usko, armo ja vanhurskaus. Kristus on kuollut meidän syntisten ihmisten sijasta ristillä sovittaakseen välimme pyhään Jumalaan. Tästä sovituksesta löytyy todellinen lepo, rauha ja ilo – ja ennen kaikkea suhde elävään Jumalaan.

Samalla tämä evankeliumi johtaa todelliseen itsekkyyden haastamiseen. Evankeliumin mukana, Jeesuksen esimerkin mukaan, kuolemme – itsellemme. Kuten Paavali kirjoittaa (Kol 3:1-3):

1Jos siis teidät on yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista, niin tavoitelkaa sitä mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella. 2Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä. 3Tehän olette kuolleet, ja teidän elämänne on Kristuksen kanssa kätketty Jumalaan.

Olemme kuolleet tämän maailman pyrkimyksille, voitoille, ihanteille elääksemme ja pyrkiäksemme kohden sitä mitä Kristuksessa on. Itsellekuoleminen johtaa elämämme uudistumiseen, koska samaistumalla Kristuksen ristinkuoleman heikkouteen heikkoudessamme saamme lahjana päivittäin uudistavan ylösnousemusvoiman.

Jos emme luota tähän sanomaan, olemme lakanneet saarnaamasta evankeliumia ja teemme ihmisistä Jumalalle entistäkin vieraampia ja heistä eksyneitä ja taakoitettuja.

Onko saarnaamastamme evankeliumista tullut toisenlainen evankeliumi?